Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea legii privind reglementarea activităţii prestatorului casnic. Legea prevede că persoanele care desfăşoară activităţi casnice ocazionale să fie remunerate exclusiv în tichete, care în prezent au o valoare de 15 lei.
Deputaţii au aprobat, pe 29 marie, Legea activităţilor casnice, cu 257 de voturi „pentru”, 13 „împotrivă” şi 25 de abţineri. Legea prevede că persoanele care desfăşoară activităţi casnice ocazionale să fie remunerate exclusiv în tichete, care în prezent au o valoare de 15 lei.
„Jalon PNRR – îndeplinit! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităţilor casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR şi astăzi (marţi – n.r.) a fost votat de Camera Deputaţilor. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are şi un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice”, transmite deputatul PNL Raluca Turcan.
Ea precizează că acest proiect de lege ţinteşte două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, „la negru”: să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activităţi casnice şi să aibă posibilitatea să fie asiguraţi în sistemul de pensii şi de sănătate.
„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru desfăşurarea activităţilor casnice ocazionale, de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic, în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar. Proiectul vizează instituirea unui sistem de piaţă şi evidenţă a persoanelor care desfăşoară activităţi casnice ocazionale în baza unor tichete de activităţi casnice, cumpărate de beneficiar şi preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reţinerea contribuţiei de asigurări sociale şi a impozitului pe venit, în acest fel prestatorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat.
Această formă simplificată de piaţă vizează creşterea calităţii condiţiilor de muncă pentru lucrătorii care desfăşoară muncă nedeclarată prin dreptul la asigurare socială, fiscalizarea activităţilor casnice, descurajarea economiei subterane şi tranziţia către o piaţă mai echitabilă a muncii”, potrivit raportului Comisiilor Juridică şi de Muncă din Camera Deputaţilor.
Potrivit unor amendamente, activitatea casnică se poate desfăşura în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia, stabilit de comun acord, iar valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Sursa foto: Arhiva Cancan